Cine credea că primul teatru ia naştere fix în Oraviţa?

Oraviţa, un oraş situat în sud-vestul ţării, mai exact în judeţul Caraş-Severin apare cu actualul nume în anul 1697 în Conscripţia lui Marsigli. Oraşul care, la începuturi s-a dezvoltat din punct de vedere economic prin minerit, ascunde multe poveşti.

Cine credea că primul teatru ia naştere pe aceste meleaguri?

Primele începuturi ale teatrului Mihai Eminescu apar imediat după prima colonizare a oraşului de către austrieci, după 1720, când apare necesitatea construirii unui edificiu cultural. Practic ideea prinde contur după anul 1800, fiind finalizat în anul 1817, când la data de 5 octombrie familia imperială formată din Împăratul Francisc I de Habsburg Lorena şi de Împărăteasa Carolina Augusta de Bavaria sosesc aici, la Oraviţa pentru inaugurarea acestui edificiu.

Teatrul Mihai Eminescu din Oraviţa este realizat la o scară de 1:6 după modelul Burgtheater, teatrul din Viena.

Chiar şi Mihai Eminescu a păşit pe aceste meleaguri şi a călcat pragul teatrului. Mihai Eminescu nu este un mit. Este un fapt întreprins de către trupa condusă de Mihail Pascaly, un turneu început în vara anului 1868 la Braşov, continuat la Sibiu, Arad, Timişoara, Lugoj şi încheiat aici, la Oraviţa pe data de 31 august. În cadrul trupei la vremea respectivă Mihai Eminescu activa în calitate de secretar personal al directorului de trupă, Mihail Pascaly şi ca sufleór. Deci ochii lui Mihai Eminescu au văzut acest teatru la data de 31 august 1868.

În prezent pe scena teatrului se mai montează piese, însă unul dintre cele mai importante evenimente care au loc pe scena acestuia este festivalul internaţional de muzică clasică (între 1-15 august) ◊Zilele muzicii la Oraviţa” cu invitaţi din toată Europa şi nu numai (chiar şi Japonia). Pentru a se promova zona s-a început o campanie de mediatizare a priorităţilor orăviţene şi aici, întotdeauna se începe cu emblema oraşului care este acest teatru-primul edificiu iluminat artificial, construit pe două tipuri de piatră.

Pe lângă acest teatru, oraşul se bucură şi de prima gară din România, prima cale ferată cu legătura Oraviţa – Anina, prima farmacie montanistică din ţară, primele baraje de greutate şi suita poate continua.

  • IULIA VLAD – student anul I Jurnalism în cadrul Universității de Vest Timișoara

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*